miercuri, 3 octombrie 2012

Naturiste

Vitamine necesare unui organism sanatos Nutriţia sănătoasa: Vitaminele: Acţiune şi provenienţă. Corpul dumneavoastră nu poate funcţiona fără vitamine, care sunt substanţe ce asigură semnalul biochimic acti­vator pentru nervi, muşchi, hormoni, producţia şi consumul de energie. Organismul poate produce unele vitamine, dar majoritatea provin din alimente. Cele care sunt transportate din tractul digestiv în ţesutul adipos (aşa-numitele vitamine liposolubile) pot fi stocate în organism, dar vitaminele solu­bile în apă sunt în general excretate prin urină. Vitaminele antioxidante contracarează efectele nocive ale unor molecule numite radicali liberi, care reprezintă un produs final de deşeu al producţiei de energie şi sunt considerate a fi iniţia­toarele procesului de îmbătrânire. VITAMINA A (liposoiubilă) acţiunea:antioxidant major, ea întreţine sănătatea ochilor şi a pielii şi protejează mucoasele fracturilor respirator, digestiv şi urinar sursele: ficat, oua, lapte gras, unt, margarina, legume verzi, galbene si portocalii VITAMINA Bl (tiamina) * acţiunea:ajută la metabolizarea carbohidraţilor, proteine­lor şi grăsimilor pentru producerea de energie sursele: cereale integrale, lapte, carne de porc slabă, boabe de soia si alte boabe VITAMINA B2 (riboflavina) şi B3 (niacina) * acţiunea:antioxidant major, ea întreţine sănătatea ochilor şi a pielii şi protejează mucoasele fracturilor respirator, digestiv şi urinar sursele: Târâte, lapte, brânza, cereale, pâine îmbogăţită şi faină, boabe de soia şi legume verzi cu frunze (în special broccoli) VITAMINA B5 (acid pantotenic) acţiunea:necesară pentru metabolism, şi hormonii sexuali sursele: majoritatea legumelor, ouă, cereale integrle, somon, nuci, tarate VITAMINA B6 (piridoxina)* acţiunea:necesară pentru producerea celulelor roşii (hematii) şi a anticorpilor sursele: carne, peşte, gălbenuş de ou, porumb dulce, banane, avocado, nuci, cereale integrale VITAMINA B12 (liposolubilă) acţiunea:Vitală pentru creştere, celulele roşii şi sistemul nervos central sursele: Carne, târâte, peşte, ou şi produse lactate ACID FOLIC (float) acţiunea:crucial pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului în timpul sarcinii sursele: ficat, rinichi, ouă, cereale integrale, mazăre, fasole, nuci şi legume verzi cu frunze VITAMINA C (acid ascorbic)* acţiunea:antioxidant, ea previne infecţiile, vindecă plăgile, ajută la absorbţia fierului şi contro­lează colesterolul sanguin sursele: fructe (în special citrice), legume verzi, cartofi, roşii si ardei VITAMINA D (liposolubilă) acţiunea:acţionează împreună cu calciul pentru a forma oase sănătoase şi este produsă sub acţiunea luminii solare asupra pielii sursele: lapte, ulei de peşte şi gălbenuş de ou, este adiţio­nată la margarina, făină şi unele feluri de pâine VITAMINA E (liposolubilă) acţiunea:scade riscul de boli cardiace şi poate ameliora durerile menstruale si SPM sursele: majoritatea uleiurilor vegetale, ouă, nuci, lăptuci, seminţe, boabe de soia, scoici şi târâte VITAMINA K (liposolubilă) acţiunea:ajută la coagularea sângelui, formarea oaselor si funcţionarea rinichilor sursele: legume verzi cu frunze, carne de vită, ficat, ceai verde, brânză si ovăz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu